”Scientific Solutions är sina anställda”

I år firar Scientific Solutions 15 år! Vad tiden har gått fort och vad mycket vi har hunnit med ändå. Vår VD Henrik Södermark har fått svara på några frågor om dåtid, nutid och framtid och avslöjar bland annat vilken han tror är den främsta anledningen till att företaget går så bra.

Henrik 4 filter beskuren
Henrik Södermark, CEO Scientific Solutions.

Hej Henrik! 2023 är ju ett spännande år för oss. Scientific Solutions fyller nämligen 15 år! Kan du säga något om hur företaget startade och hur det har utvecklats sedan dess?

Hej! Absolut. En av grundpelarna vid startandet av Scientific Solutions var att erbjuda Life Science-industrin flexibla och skräddarsydda lösningar. I takt med att vi utvecklade vår konsultverksamhet har den grundpelaren fortsatt vara en viktig del i vilka vi också vill vara som arbetsgivare. Vi tror på individanpassade lösningar för våra anställda och att stor flexibilitet skapar förutsättningar för både välmående och personlig utveckling. Att våga och vilja skruva på olika lösningar tror jag är synonymt med vilka vi varit sedan dag ett och fortsatt är idag.

För de som inte känner till Scientific Solutions, vill du berätta lite kort vad vi gör?

Som bolagsnamnet anger har vi alltid stöttat våra kunder inom vetenskapliga kompetensområden. Det har varit vår nisch. Idag hjälper vi våra kunder med olika typer av behovsanpassade lösningar, allt från rekryteringar och mer traditionella konsultlösningar till ren outsourcing eller konsultuppdrag av mer projektbaserad karaktär.

Och om du ger oss en snabb nulägesrapport, hur går företaget idag?

Vi har ett jättefint 2022 i ryggen och 2023 har så här långt varit ett väldigt givande år. Vår nutida omvärld erbjuder ju på olika sätt förutsättningar till förändring och det är riktigt spännande att navigera i den miljön. Vi har till exempel återstartat vårt arbete inom den medicintekniska delen av Life Science-industrin samt påbörjat vissa andra intressanta satsningar. Summa summarum känns 2023 väldigt händelserikt och utvecklande.

Vilka är Scientific Solutions framgångsfaktorer tror du?

Utan tvekan våra anställda. Scientific Solutions är sina anställda. Utan dem är vi kort och gott ingenting. Vår grundare Jens brukade alltid säga att ”vi samlar på bra människor” och det stämmer fortfarande. I femton år har vi haft förmånen att få arbeta med massor av fantastiska människor. Flera av dem har också stannat hos oss under lång tid, och det är hela skälet till att det gått bra för oss. De gör ett strålande jobb hos våra kunder och det är en ynnest att få möjligheten att utvecklas tillsammans med våra duktiga anställda.

Nu är du vår VD sedan 2020 men du har funnits i företaget nästan från start, som affärsutvecklare och sedan också som delägare. Vad fick dig att hoppa på Scientific-tåget när du gjorde det?

Precis, jag har varit med länge. Det började på ett tämligen sedvanligt sätt, dvs. att jag sökte ett utannonserat jobb. Kort därefter träffade jag mina goda kollegor Sara och Jens. Jag gillade många saker med hur de såg på företaget, dess kultur och värdegrund men också idén om flexibelt och självständigt arbete, vilket passar mig som person väldigt bra. Vi bestämde oss för att samarbeta och på den vägen är det. Jag har varit här i över 10 år nu och det är jag väldigt glad för.

Varför har du stannat kvar?

Mycket har handlat om just på vilket sätt vi arbetar tillsammans på det här företaget. Att det alltid har funnits en genuin strävan efter att skapa premisser för så stort välmående som möjligt för alla anställda, i kombination med möjligheter till personlig och karriärmässig utveckling. Den kombinationen har alltid tilltalat mig. Människor som mår bra gör väldigt ofta ett bra jobb. Många gånger är det inte svårare än så. När vi lyckas skapa förutsättningar för det märks det även hos våra kunder, som då också blir nöjda. Vår uppgift som företag är helt enkelt att så gott vi kan sträva efter att skapa dessa förutsättningar.

Hur ser framtiden ut för Scientific Solutions, blir det 15 år till?

Det tror jag absolut!

2023-08-31