”Det är utanför komfortzonen som magin sker”

Förra veckan jobbade Scientific Solutions Johanna Repits med EMLab som deltog i den största medicinska simuleringsövningen någonsin för certifiering som expertteam inom European Civil Protection Pool (https://civil-protection-humanitarian-aid.ec.europa.eu/what/civil-protection/european-civil-protection-pool_en). Övningen ägde rum i Canakkale, Turkiet och mer än 2 400 deltagare närvarande från länder över hela Europa. Scenariot i simuleringen var en jordbävning med samtidigt utbrott av MERS för att kunna testa kapaciteten hos både fältsjukhusen och de mobila labben.

EU MODEX JR utanfor labbet beskuren 1
Här ser vi Johanna framför det mobila labbet där hon arbetade. Copyright: © www.eu-modex.eu


”I princip gjorde vi som vi brukar göra när labbet blir utskickat för att stötta med virusdiagnostik i en utbrottszon” berättar Johanna. ”Hela tanken med övningen är att det ska vara realistiskt och det hade de verkligen lyckats med. Skådespelare, volontärer, lokal blåljuspersonal och lokala myndigheter gjorde upplevelsen väldigt verklighetstrogen. Så vi gjorde som vi alltid gör; vi byggde labbet, gjorde virusdiagnostik och plockade ner labbet igen när vi var klara.”


Under övningen testades labbens och fältsjukhusens gränser, funktionalitet, säkerhet, samarbetsmöjligheter och intern och extern kommunikation. Deltagarna utsattes för saker som kan hända under ett normalt uppdrag, allt ifrån bränder, storm och strömavbrott till smittade patienter på fel plats, osäkra prover och sabotage i labbet. Men med skillnaden att allt skedde under fyra dagar i stället för under en period på 4-6 veckor.


”Jag var biträdande gruppledare under övningen vilket betydde att timmarna snabbt fylldes av möten, problemlösning och att se till att kollegorna i labbet hade det så bra som möjligt”.


”Övningen gick bra och som alltid när jag arbetar med EMLab blir jag imponerad av dessa fantastiska människor jag får arbeta med. Jag är väldigt tacksam att få delta i EMLabs arbete och att jag har en arbetsgivare som uppmuntrar mitt deltagande, även om det betyder att jag är borta från det ”vanliga” jobbet och är mer eller mindre okontaktbar i veckor i sträck ibland. Tack bästa kollegor på Scientific Solutions och fina Henrik Södermark för att ni skapar rum och möjlighet för mig att fortsätta stötta EMLab.”


”Detta är definitivt en upplevelse som leder till utveckling för mig personligen. Det har varit intensivt och utmanande. Men det är ju utanför komfortzonen som magin sker, och jag är tacksam för att jag fått vara med dessa galna dagar. Jag har haft väldigt ROLIGT!”


Kolla in den officiella videon: https://youtu.be/Wfoi_n6imSs?si=kRV7cBgfQ_laidll


2023-09-27

OE TU 092023 9189 MODEX 1 3
Copyright: © www.eu-modex.eu
OE TU 092023 9224 1
Copyright: © www.eu-modex.eu
OE TU 092023 9164
Copyright: © www.eu-modex.eu
20230920 182213 MODEX 3 3
Copyright: © www.eu-modex.eu
DSC15302
Copyright: © www.eu-modex.eu
OE TU 092023 9203
Copyright: © www.eu-modex.eu
OE TR 092023 8702 1
Copyright: © www.eu-modex.eu
OE TR 092023 8819
Copyright: © www.eu-modex.eu
OE TU 20092023 9825
Copyright: © www.eu-modex.eu
OE TU 20092023 9869
Copyright: © www.eu-modex.eu